Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Орден додељује Центар за ладино културу ‘Моше Давид Гаон’ при Универзитету Бен-Гурион у Негеву, реда блаженопочивашег Дон Исака Навона, петог председника Израела те једног од иницијатора за оснивање Центра за ладино културу и његовог првог почасног председника.

Управни одбор Центра за ладино културу, у знак признања изузетном доприносу владике Јована у неговању успомене на жртве у злогласној Независној Држави Хрватској, одлучио је посебно вредновати – како наводе – визионарски ангажман владике на очувању жидовске културе и на њеној презентацији на подручју Хрватске и целе бивше Југославије.

Владика Јован иницирао је да СПЦ откупи логорске зграде које нису обухваћене спомен-подручјем Јасеновац, попут логорске апотеке у којој су били заробљени жидовски заточеници логора и бараке где су били затворени жидовски доктори.

Такође, у епископској књижници у Пакрацу чувају се хебрејске књиге и ретки рукописи; тамо се налази научна литература на тему свих области жидовских наука која ће довршетком обнове књижнице бити стављена на располагање научној и широј јавности за рад.

У изјави за Новости, поводом вредног одликовања, владика Јован истиче да је поносан на орден који спада у најзначајније награде које додељује држава Израел, а да је Центар за ладино културу водеће светско тело за проучавање сефардске културе.

– Ово је дивна ствар која унапређује међусобне односе на много разина. Управо ових дана чистимо терен око некадашње усташке болнице у којој су лечене саме усташе за време рада логора Јасеновац, а у којој су била заробљена 34 доктора, већина Јевреји. Тај објекат сад је део манастира Јасеновац, у власништву СПЦ-а у Хрватској. За ту болницу се није марило, да се на одговарајући начин заштити и представи и то је оно што ћемо у будућности радити у сарадњи са јеврејским организацијама – изјавио је Владика Јован за портал Новости.

Када је реч о епископској библиотеци с богатим књижним фундусом и раритеним рукописима, владика Јован објашњава да су груби радови завршени те да се чекају средства од Министарства културе за ову годину. Две просторије у којој ће бити смештене канцеларије и читаоница тренутно се обнављају, а владика се нада отворењу целокупне књижнице у овој години те најављује да ће то бити ‘ултимативни културни центар светске класе’.

Додела ордена ‘Витез од Ладина’ најављена је за 21. мај ове године, али ће свечаност морати причекати због услова у којима се налази свет, говори Владика те најављује да ће Велепосланоство Израела у Загребу тим поводом одржати велику свечаност, а о датуму ће јавност бити благовремено обавештена.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде