Литургије ће бити организоване у устаљеном термину од 9.00 часова и то у Саборном храму Светог преображења Господњег у Требињу, Манастиру Житомислић, храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима, те у храмовима Вазнесења Христовог у Невесињу, Силаска Светог Духа у Гацку, Светог Саве у Билећи, Рођења Пресвете Богородице у Љубињу и Светог кнеза Лазара у Берковићима.

„Монаси у манастирима ће наставити са редовним богослужбеним животом, молећи се, као и сви ми, за спасење читавог света и прекраћење ове нарастајуће заразне болести, али без присуства верника, осим што ће, због пастирских потреба, бити организовано причешће у Манастиру Житомислић“, навели су из Епархије.

У Епархији кажу да је ово, пре свега, време за чојство, како би друштвено одговорним понашањем заштитили друге од себе, али и за јунаштво, како би ово време искористили не за непотребно ширење панике и страха, него као прилику за помоћ и топлу реч свим ближњима, а посебно онима које ово стање највише погађа.

Из тог разлога ће звона са свих саборних и манастирских храмова звонити свакога дана у 12.00 часова и све људе позивати да се додатно и заједнички помоле за све болесне, и подсетити све људе да у својим молитвама у данима Часнога поста не забораве на све оне који су заражени, нарочито оне чије је стање тешко или критично.

„Молимо се за све њих, њихове породице и пријатеље, као и за медицинско особље које широм света пружа пример жртве, саосећања и љубави. У нашим молитвама сетимо се и оних који су се упокојили, молећи се да им Господ подари наслеђе вечнога живота, као и да њихове ближње утеши и сачува“, каже се у саопштењу.

Из Епархије су замолили старе и болесне, којима у овим данима није препоручено напуштање домова, да се придржавају свих препорука надлежних служби. Њихови парохијски свештеници су дужни да им се обрате и причестите их у дому (на начин примерен ванредним околностима, строго се придржавајући упутстава која се тичу хигијене и заштите од вируса).

О евентуалном причешћу верника по селима и удаљеним крајевима општина надлежни свештеници ће се договорити са својим парохијанима.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде