Епархија је на свом сајту објавила неколико упутстава за све вернике, а у вези са богослужењима током ванредног стања због епидемије коронавируса.

– Кад неко од њих жели да се причести, довољно је да се јави своме надлежном пароху, који ће доћи у дом верника и обавити свету Тајну причешћа – наведено је на сајту.

Наводи се и да „Причешће не представљају магијску заштиту од вируса и заразних болести који нам прете са других страна, приликом доласка у цркву или повратка својим домовима, или боравка у зараженим срединама“. Због тога је, наводи Епархија, неопходно да се практикују мере заштите које је држава прописала.

Како се додаје, свете храмове треба целодневно проветравати и дезинфиковати, посебно целивајуће иконе, столове, певнице, подове, „а потом их кропити освећеном водом и кадити“.

– Храм треба да буде отворен целог дана, до завршетка вечерњег богослужења, да би верни могли да у мањим групама улазе и узносе Богу своје молитве. По могућностима парохијским храмова, нарочито у градским срединама, света Литургија се може вршити у порти храма, уз коришћење спољашњег озвучења где оно постоји, а верни могу присуступати светом Причешћу у храму или у порту, у редовима, са обавезним размаком од бар једног метра између самих верника – саопштила је Епархија бачка.

Разумно је, наводи се, и да освећење домова поводом предстојећег празника Пасхе (“васкршње водице”) буде одложено због ризика за здравље верника, али и свештенослужитеља, те се препоручује да „верни богојављенском водом покропе своје домове и да их окаде тамјаном, умножавајући своје личне молитве Богу за скоро окончање овог искушења, за помоћ лекарима, војницима и свима који су у служби општег добра“.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде