Кон је казао да је у Србији тренутно заражено 149 особа, а да су јуче регистрована 32 нова случаја, ноћас 14, да је осам пацијената на респиратору и да је та ситуација „још увек солидна” с обзиром да је прошло 16 дана од првог регистрованог случаја.

„Ова недеља је важна јер ће видети да ли има ефеката све што је до сада предузето, а ови бројеви показују да има ефекта и било би добро да што дуже трају”, рекао је Кон за ТВ Прва, јавља Танјуг.

На констатацију да је друга недеља завршена са 103 оболела и питање шта би се могло сматрати успехом на крају треће недеље, Кон је казао да је то тешко процењивати и да је успех сваки дан без смртног случаја.

„Ми тестирамо само особе са тешком акутном респираторном инфекцијом, тако да не можемо да поредимо податке за другим земљама. Знамо да су од свих оболелих су 20 одсто су тешке инфекције, на основу тога моћи ћемо индиректно да знамо колико је вирус заиста у циркулацији”, рекао је Кон.

Он је објаснио да се нови случајеви множе са пет јер знамо да је 20 одсто са тешким инфекцијама, а да 10 множе они који сматрају да има велики број неоткривених.

„То је могуће прихватити, али на основу дневног праћења у Београду акутних респираторних инфекција и обољења сличних грипу, за сада не видимо пораст него смањење”, казао је Кон.

Он је навео да се са 149 заражених, од којих је осам на респиратору и с једним преминулим, Србија уклапа у досадашње статистике.

Напоменуо је да негативне вести из Шпаније, Италије, Немачке и других европских земаља указују да вирус неће ускоро нестати и нагласио је да се морају наставити даље активности у циљу спречавања ширења Ковид-19, те да је неопходно наћи најрационалнија решења у будућности.

На питање да ли информације о коронавирусу из европских земаља говоре да ће пандемија трајати дуже, Кон је рекао да је то тешко предвидети и да треба пратити ситуацију из дана у дан и пратити успешност свега што је до сада примењено.

„Када стигне заштитна опрема мораћемо више да је користимо јер ће истовремено кренути циркулација вируса у Србији што за сада још није случај и тада ћемо више говорити томе”, казао је Кон.

Подвукао је да за сада нема циркулације вируса у Србији и да још увек немамо потврђене случајеве тешких акутних респираторних инфекција који су повезани без икаквих епидемиолошких података.

„То је значајно рећи јер са њиховом озбиљнијом појавом можемо рећи да је вирус у циркулацији и да се масовно може преносити кроз популацију. Управо су зато све мере које смо предузели врло значајне и сваки дан и недеља постају јако битни. Како је казао, чекамо да вирус почне да посустаје у западној Европи јер ће се то пренети и на нас, битно је да до тада издржимо што је могуће дуже”, рекао је Кон.

Упитан о информацији коју су многи пренели да су кинески и француски научници утврдили да лек протв маларије код 70 одсто оболелих од коронавируса доводи до излечења после шест дана терапија, а да је у комбинацији са натибиотиком успешност 100 одсто, Кон је рекао да му је познато да комбинација антималарика и одређеног антибиотика може да поправи ситуацију, али да то није апсолутно поуздано и сигурно.

„Никако не треба предузимати лечење на своју руку јер, као и у случају антибиотика, ако их узимамо на своју руку, може да се јави резистенција, а то може да се јави и код вируса”, рекао је Кон и додао да имамо довољно лекова за пацијенте који су хоспитализовани.

Нагласио је да је најважније очувати здравстевни систем и да је посебно значајно да здравстевни радници користе заштитну опрему како се не би заразили.

„У Нишу је заражен један број здравстевних радника и они су у изолацији, а то што се дешило у Нишу је снажна опомена за све нас у здравству”, казао је Кон.

Млађима од 65 година препоручио је кратак боравак напољу и да избегавају да буду у групама.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде