Изложба представља резултат вишегодишњег истраживачког рада ауторке Вање Вуксан и настоји да прикаже значај династије Немањић за настанак, развој и хармоничну усклађеност српске државе и цркве.

Поставку чини 12 тематских целина, које описују прве династије преднемањићког доба, порекло и постојбину династије Немањић, значај патрона Светог Стефана Првомученика за династију, владарске инсигније Немањића, њихова столна места, процес стицања аутокефалности, процват задужбинарства…

Изложени су бројни оригинални предмети (накит, оружје, владарски новац и рукописи), копије и репродукције фресака, икона и реликвија, које приказују богатство и разноликост сачуваног материјалног наслеђа.

Могу се видети и изузетни доприноси Немањића, не само на државотворним и црквенотворним пословима, већ и у областима просвете, књижевности, архитектуре и задужбинарства.

Посетиоци ће имати јединствену прилику да виде изузетно вредне предмете, попут печатњака кнеза Стројимира, владара преднемањићке епохе, део каменог трона цара Душана из манастира Студенице, парапетну плочу из Дежеве, део збирке Музеја Рас у Новом Пазару, прву Дечанску хрисовуљу, оснивачку повељу манастира Дечани из 1330. године која се чува у Архиву Србије, као и кивот краља Стефана Дечанског из Музеја СПЦ, који ће бити део изложбе током прва три месеца њеног трајања.

Посетиоци ће имати јединствену прилику да виде изузетно вредне предмете

Реализацију изложбе су материјалима из својих фондова помогли: Музеј СПЦ, Музеј „Рас” у Новом Пазару, Народни музеј у Београду, Народни музеј Краљево, Народни музеј Ниш, Народни музеј Аранђеловац, Народни музеј Лесковац, Народни музеј Чачак, Музеј у Смедереву, Музеј рударства и металургије у Бору, Архив Србије, Народна библиотека Србије, Архив САНУ, Библиотека Српске патријаршије, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић”, Универзитетска библиотека у Санкт Петербургу и Галерија Матице српске.

Изложба “Краљеви и светитељи српски” биће отворена до 20. новембра ове године.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде