Сабранима се обратио умировљени Епископ Атанасије који је истакао да данашњи празник открива вечну Тајну Свете Тројице, и да вечни савет Свете Тројице данас почиње да се остварује.

”Зато се каже у тропару да је ово почетак и главнина нашега спасења. Син Божији постаје син човечији од Свете Дјеве, узимајућу људску, Адамову природу и сједињујући је са својом Божанском природом без сливања али у најтешњој заједници Богочовечанској, како је говорио данас такође слављени Преподобни отац Јустин нови” нагласио је Владика Атанасије подсетивши на речи преподобног оца Јустина:

”Да није било Пресвете Богородице људи би постали демони”.

”Пресвета Богородица је та која је Бога очовечила да би он нас људе Обожио. Син Божији постао је син човечији да би људе учинио синовима Божијим” рекао је Владика Атанасије истакавши да је овај празник за нас слављење Пресвете Богородице која је игуманија Свете Горе али и Игуманија целе Цркве.

”Хвала нашем Преосвећеном Владици што је благословио да ја поздравим данас овде вас и његов долазак овде међу нас, то је за нас радост. Хвала му за ову благодат што је дошао на овај празник Благовести да се радујемо овој заједници љубави, заједници Свете Тројице, љубави Бога Оца, благодати Господа Христа и заједништву Духа светога, и хвала оцу Јустину што је удостојио се да га Господ на данашњи дан пошаље на свет и да га на данашњи дан узме. Био сам сведок како је дивно преминуо и отишао у наручје Господа свога кога је толико волео да је сво његово богословље било засновано на Христу, на Богочовеку” закључио је Владика Атанасије.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде