Стотине хиљада верујућих са владикама, свештенством и монаштвом кроз, сада већ, традиционалну литију, показује снагу вере и јасно поручује да се неће дозволити отимање имовине Српској православној цркви у Црној Гори. Литије су организоване у Подгорици, Никшићу, Котору, Мојковцу, Беранама, Бијелом Пољу, Плужинама, Андријевици, као и на Дурмитору и Жабљаку.

У Никшићу је у четвртак вече почела литија која је окупила око 30.000 људи. Грађани су носили иконе као и слику упокојеног Патријарха Павла.

Литија је у Подгорици кренула из храма Христовог васкрсења, где је одржан молебан, а како наводе Вијести, свештенство Митрополије црногорско-приморске и грађани проћи ће Далматинском улицом, око Блока IX и вратити се у храм.

Велики број Никшићана је, упркос хладном времену, присуствовао молебану који је служен у храму Светог Василија Острошког и литији коју је предводио архимандрит загребачко-љуботињски Данило уз локално свештенство и монаштво.

Литији су присуствовали и петорица момака и једна девојка који су јутрос у пет сати кренули пешке из манастира Бијеле код Шавника и прешли пут од шездесетак километара.

Реч је о Јовани Кнежевић, Милану Роћеновићу, Жељку Јањушевићу, Петру Божовићу, Раду Кнежевићу и Јовану Вуковићу.

На литији коју је организовала Епархија милешевска окупио се и велики број грађана Пљеваља, који су током молитвене шетње скандирали “Не дам о светиње” и “Устала је Црна Гора светиња се бранит’ мора.”

Литију је предводио владика милешевски Атанасије, који је са свештенством претходно служио молебан у цркви Свете Петке у центру града.

У Плужинама је молебан служен у цркви Светог Јована Крститеља, а након тога мештани су прошли улицама носећи свеће и иконе, пренеле су Вијести.

Литија је организована и у Бијелом пољу после молебана у Цркви светих апостола Петра и Павла. Након тога Бјелопољци су се упутили у мирну протестну шетњу до цркве светог Николе у Никољцу.

Литије су одржане и у Бару, Котору, Херцег Новом, на Жабљаку као и у Беранама.

У Беранама је литија , као и обично, кренула од центра града и кретала се устаљеном трасом, Улицом 29. новембра, поред зграде полиције, па затим улицом Душана Радевица и даље према насељу Долац и манастиру Ђурдеви ступови.

Полиција је била на свим важнијим раскрсницима, регулишући саобраћај и омогућавајући несметан пролазак учесницима протеста.

Литија и молебан протекли су мирно.

Протестне шетње се од Божића у Црној Гори организују двапут седмично, четвртком и недељом.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде