Рођен и одрастао у Ораховцу, месту удаљеном око тридесетак километара од Душановог града, јереј Јован Радић каже да је Метохијац. Растао је у шесточланој породици вредног виноградара Благоја и Оливере, професора српског језика. Васпитаван на традицији Срба православаца.

“Средњу школу сам завршио у Солуну, Црквени институт, по благослову епископа Теодосија уписао сам Теолошки факултет у Београду, 2017. сам дипломирао, Затим сам последипломске студије – мастер уписао на Филозофском факултету на Историји у Косовској Митровици”, наводи Радић.

Радио је као вероучитељ у Грачаници, а прошле године је рукоположен у ђакона у Манастиру Високи Дечани, а за свештеника у Пећкој патријаршији.

Kosovo – Prizren / Prizreni: Serbian Orthodox Cathedral of St George – photo by J.Kaman

“Призрен је мој други град. Ја сам јако срећан што могу овде на овом месту да живим са супругом. Да чувамо то православље и српство овде где Срба данас има јако мало”, рекао је Радић за РТС.

У Богословији “Светих Кирила и Методија” предаје општу историју, историју српске цркве и психологију.

“Научиће и друге језике а такође, срешће се са пуно различитих људи и тако постати људи широких схватања али, пре свега, неговаће ту љубав према својој земљи”, оцењује Радић.

У животу свештеника Јована Радића звона имају вишеструку улогу, најављују божју службу, почетак и крај часова у Богословији, али и наду у нова јутра за православце у Призрену и Метохији.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде