Српски Телеграф: Да ли је тачно да сте дозволили да се расформира храм Светог Луке у Франкфурту и зашто?

Владика Григорије: Прије него што одговорим на Ваше питање желим кратко да појасним статус овог богослужбеног места. Реч је о простору на Бетовенплацу који нам је Евангелистичка заједница ставила на располагање 1976. године. Црквена општина и наш вјерни народ у Франкфурту су пре неколико година купили један храм и преуредили га. Данас у Франкфурту имамо и тај други богослужбени простор, предивни храм Васксрсења Христовог. Свештенство у Франкфурту је било мишљења да су се куповином и уређењем храма Васкрсења Христовог створили услови окупљања наше заједнице на једном мјесту, чиме би се јединство наше заједнице додатно пројавило. Њихова намјера је, дакле, била добронамјерна и по мом увјерењу не представља произвољни чин, из обијести или некаквог хира. Имам повјерење у свештенство и њихову процјену, будући да они познају ситуацију на терену боље од мене. Стога сам првобитно подржао њихову препоруку да друго богослужбено мјесто више није потребно.

Српски Телеграф: Да ли је тачно да су верници протестовали против ове одлуке и какав је сада статус овог храма?

Владика Григорије: Истина је да ми се народ обратио низом писама, исказујући тако бригу и сентименталну везаност за храм Светога Луке. Послао сам једну трочлану комисију да разговара са народом. Недуго затим, ситуација је враћена у првобитно стање, тј. одлучено је да и надаље задржимо и друго богослужбено мјесто.

Српски Телеграф: Зашто у храму Светог Луке нема богослужења?

Владика Григорије: Није тачно да се у храму Светога Луке богослужења не одржавају. Богослужења се у храму поново редовно одржавају од Светога Саве.

Српски Телеграф: Да ли је тачно да је вернику Горану Анђићу, али и још некима, забрањен улазак у ову цркву и зашто?

Владика Григорије: Иако смо позитивно одговорили на молбе и искрену жељу вјерног народа да им се омогући наставак богослужења и у капели Св. Луке, поједини вјерници, међу њима и Горан Анђић, су наставили да злоупотребљавају простор капеле и да мимо редовних богослужења организују окупљања и држе некакве говоре. У храму нема места митингашењу и рушењу црквеног реда и поретка. Стога је једном мањем броју појединаца изречена забрана уласка у црквене просторије под изговором нарушавања кућнога реда. Ово је био педагошки чин, тј. просто опомена да се простор цркве не злоупотребљава у сврхе којима није намијењена. И г. Анђић и сви остали добродошли су и надаље да се у цркви моле Богу, али неопходно је да се уразуме и црквени простор не користе за манипулацију и злоупотребе. Уколико желе да организују друге скупове мимо молитвених, на то свакако у демократском друштву имају право, али нека то чине на неком за то прикладнијем мјесту.

Српски Телеграф: Верници траже да уместо оца Симона Туркића поставите новог свештеника у овој цркви. Шта ћете предузети по овом питању?

Владика Григорије: Овај храм су и раније опслуживали сва три свештеника у Франкфурту. Стога је неосновано тражити смену једног и постављење неког другог свештеника, када у том храму већ служе три свештеника. Наравно да ћу као епископ наставити да помно пратим рад и овог и свих других свештеника, али одлуке о њиховом статусу свакако нећу доносити преко кољена, на основу притисака људи који, по сведочанствима која добијам, у литургијској заједници врло ријетко учествују.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде