Већина деце и младих у Србији, чак 86 одсто узраста 9-17 година користи интернет свакодневно, у просеку три сата дневно, резулати су међународног истраживања „Деца Европе на интернету“ (ЕУ Kидс Онлине).

Интернет користе углавном за забаву, готово никада за грађански активизам, половина њих гледала је слике крви и снимке мучења животиња или људи, а скоро трећина младих приступа порнографским сајтовима, показало је истраживање.

Током викенда, две трећине младих проводи на интернету између четири и седам сати дневно. Готово трећина деце и младих имала је узнемирујуће искуство на интернету у последњих годину дана, девојчице чешће него дечаци, старији чешће него млађи.

Државна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић истиче да је ресорно министарство пре две и по године покренуло Национални контакт центар за безбедност деце на интернету.

„Сви грађани, укључујући децу и малолетнике, могу да позову центар за савете из области безбедности на интернету и да пријаве угрожавање на број телефона 19833, али и слањем мејла на адресу бит@мтт.гов.рс. Национални контакт центар је за две и по године свог рада имао више од 11.900 позива, формирано је 2.200 предмета, од тога је прослеђено 180 надлежним институцијама„, објашњава Матић.

Истраживања показују да четвртина деце и младих након негативног искуства на интеренту није о томе разговарала ни са ким, а мање од половине или 40 одсто изјавило је да им родитељи дају објашњење како да безбедно користе интернет.

Директорка УНИЦЕФ-а у Србији Ређина Де Доменићис каже да су резултати међународног истраживања слични и у другим земљама учесница у истраживању, попут Хрватске, Норвешке, Италије.

„Оно по чему се истраживање разликује када упоредимо друге земље и Србију је улога родитеља која је овде слабија у заштити деце од неодговорног коришћења интернета„, објашњава Де Доменићис.

Истраживање показује и то да је вршњачко насиље на интернету, током последњих годину дана искусило 16 одсто младих који су учествовали у истраживању, а док је 15 одсто имало такав однос у комуникацији уживо.

Трећина деце и младих узраста 11-17 година приступила је веб сајту порнографског садржаја, док 43 одсто ученика и 6 одсто ученица приступа свакодневно.

У ово истраживање Србија се укључила 2018. године, оно је реализовано на репрезентативном узорку од 1150 ученика и ученица узраста од 9-17 година, у 40 основних и 20 средњих школа на територији целе Србије.