RAS SRBIJA: D. Milenković

Сетимо се прошлогодишњег ланчаног удеса код Јагодине који је однео чак девет живота. Возачи тада на деловима ауто-пута на које се спустила магла нису смањивали брзину, нису кочили и дошло је до велике трагедије. Да се то не би дешавало стручњаци препоручују такозвано правило три секунде приликом вожње у магли.

“Због тога препоручујем да се возите на растојању, ако га опредељеујемо временски од око три секунде, ако га опредељујемо просторно то је негде од 70 до 100 метара, при брзинама од 100 до 120 километара на сат. Најопасније је када мењате брзину у односу на ток саобраћаја јер онда или вас сви претичу или ви све претичете”, каже Милан Вујанић из Комитета за безбедност саобраћаја.

У случају временских непогода, стручњаци препоручују да се, ако је могуће, безбедно паркирамо ван коловоза, да проверимо брисаче. Ако је немогућа видљивост, на тренутак би требало прекинути путовање и безбедно се склонити с пута. Уколико ипак возимо, онда треба обратити пажњу на радње које предузимамо.

“Треба благовремено упозорити возаче иза нас о нашим намерама засутављања, скретања, искључивања, јер те радње доводе најчешће до опасних ситуација“, истиче Вујанић.

Магла је ових дана учестала, метеоролози кажу да је може бити повремено на деловима пута па се возачи морају припремити за такав начин вожње и не треба убрзавати и залетати се јер се не зна шта се у магли крије.