Поједини портали најављују да у САД са поглаваром СПЦ иде члан Синода епископ шумадијски Јован (Младеновић), као и митрополит загребачко-љубљански Порфирије (Перић). Исти извори спекулишу и о наводном „дисциплиновању“ српских владика у САД због наводне измене Устава СПЦ.

Српски архијереји са епархијама у Сједињеним Америчким Државама кажу да су ”потпуно спокојни због доласка Синодске делегације” и тврде да је са „америчког сабора“ одржаног прошлог лета преко Синода само упућен предлог измена Устава Сабору СПЦ.

На приговор да су тројица епископа прокламовали нови Устав и тиме се огрешили о канонско право, већина верника Српске Православне Цркве у Америци истиче да су епископи поступили у складу са одлуком Светог Архијерејског Сабора из маја 2018. године која гласи: ”одобрити територијално ограничење Устава СПЦ у Америци искључиво на српске православне епархије у Сједињеним Америчким Државама”. А наставак саборске одлуке обавезује епископе да припреме нову верзију Устава: ”Умолити односни Епископски савет да предузме све потребне мере, у погледу извесних прописа и ингеренција у горепоменутом Уставу, а сходно одобреном ограничењу, ради извршења неопходних измена овог Устава”.

Ажурирани одштампани примерак Устава подељен је делегатима на јулском ”америчком сабору” управо да би сви имали увид у припрему будућег Устава. У одбрану истине и јединства, епископи су истакли да они никада од јулског Црквеног сабора 2019. године па надаље нису објавили ниједну званичну, писмену одлуку по којој Епископски савет званично проглашава неважећим стари Устав из 2008. године нити су ажурирани одштампани Устав из 2019. године прогласили да ступа на снагу као једини важећи уставни документ. Знали су да је Свети Архијерејски Сабор главни и незаобилазни корак ка усвајању или неусвајању новог устава.

Током октобра 2019. двадесетак српских Владика је из више различитих разлога тражило сазивање ванредног Сабора, а такав захтев последњих месеци у неколико наврата имао је Епископски савет у Црној Гори због ситуације настале после усвајања спорног закона о верским слободама у овој бившој југословенској републици.

Синод, којим председава Патријарх Иринеј, одбио је све захтеве за сазивање ванредног саборског заседања.

Информативна служба СПЦ саопштила је ове недеље да ”због раније планираног пута у САД поглавар СПЦ неће моћи да посети вернике и архијереје у Црној Гори” иако је сам Патријарх свој долазак на Светосимеоновску Литију у Црној Гори (у којој ће учествовати и Митрополит кијевски Онуфрије) потврдио Митрополиту црногорско-приморском Амфилохију.

Ванредни сабор у Америци сазван је у цркви светог Ђорђа у Клијрвотеру, а на захтев Синода СПЦ.

Епископи у Америци поздрављају долазак Патријарха

Епископски савет Српске православне Цркве за Северну, Средњу и Јужну Америку огласио се саопштењем за јавност и поздравио верни народ информишући их ”да ће на предстојећем ванредном Црквеном сабору, заказаном за 29. фебруар у Клирвотеру, Флорида, присуствовати Његова Светост Патријарх Српски Господин Иринеј скупа са двојицом уважених чланова Светог Архијерејског Синода”.

”Ми који се Божијим Промислом налазимо на овом месту Господње земље, поздрављамо долазак нашег Патријарха који ће, као Поглавар наше Српске Православне Цркве, предводити литургијско славље, председавати Сабору и поздравити све нас упућујући речи љубави и слоге и посведочујући наше православно и светосавско јединство. Стога Вас позивамо да сви заједно поздравимо Свјатјејшег Патријарха који долази да посети нас, „изабране који странствују у расејању, по предзнању Бога Оца, освећењем Духа за послушање Исуса Христа, ради умножења благодати и мира…” наводи се у саопштењу Епископског савета у САД које је потписао Епископ новограчанички-средњезападноамерички Лонгин.

1 КОМЕНТАР

  1. Како рече она наша изрека, ако коза лаже, рог не лаже…!?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде