„Својој духовној деци, нашем и данас многострадалном српском народу у Отаџбини и расејању, ми, његови духовни пастири, желимо да се благочестиве мисли и осећања и овог Божића обилно и трајно уселе у нас и да се сав наш живот збива у Богу и са свима светима“, навео у патријарх Иринеј.

Он је позвао и да „учинимо све што до нас стоји“ да вишак разних добара уступимо ближњима који оскудевају и неопходна им је помоћсваке врсте, а највише у „братољубљу“.

„Ако се већ Христос ради нас оваплотио и постао Богомладенац, умро и васкрсао, зар сва наша делатност у свету, као одговор и уздарје Њему не би требало да нас краси и чини угодним Богу“, нагласио је патријарх Иринеј.

Како је навео, свима је за то потребно смирење и свест да смо сарадници Божији и „украситељи“ Цркве.

„Ако сав свет лежи у злу страсти и грехова, а стварно лежи, онда ниједан човек да не узима учешће у њему, то јест у делима таме. На небески поредак ствари заветовали смо се ми хришћани, а не на поредак без Божјих небеса и упркос небесима“, нагласио је патријарх Иринеј.

Говорећи о слободи, он је рекао да смо „слободни онолико колико смо слободни од греха“ и да покајањем и смирењем можемо да узрастамо и у Божјим врлинама.

„Не смемо заборавити нашу Стару Србију (Косово и Метохију)“, поручио је патријарх и додао да „према тој светињи треба да се опходимо као према српској заветној мисли, речи и наслеђу – неодвојивим од нашег народног бића“.

„Јер, управо су о томе својом крвљу сведочили хорови српских мученика и новомученика свих векова. Данас на Божић најсвечаније поменимо косовске, јасеновачке, градинске, и мученике свих осталих стратишта“, рекао је патријарх Иринеј.

Поглавар СПЦ је у посланици оценио и да „животни проблеми наше данашњице, а изгледа, и будућности, често обесхрабрују, па и изненађују“.

У посланици, патријарх Иринеј је указао да „и наш српски човек данас као да је одлучио да чињењем чедоморства допринесе да се на Страшном Божијем Суду, човечанство појави подељено, тако да један део по бројности убијене деце преовлада над бројем другог дела деце која су се родила и добила прилику да живе“.

„Очигледно да постоји и спремност устројитеља новога света да нам из наших руку истргну наш освештани живот у сваком погледу, па и у погледу самих полова и хришћанског брака, и да нас уведу тамо камо људска мисао и реч, дело и људска нога до сад нису крочили“, рекао је Патријарх Иринеј.

СПЦ је најавила да ће патријарх Иринеј служити литургију на празник Божић, у уторак у 9 часова, у Храму Светог Сава, на Врачару.

На Бадњи дан предвиђено је паљење бадњака испред мале Светосавске цркве, у 16 часова.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде