У Српској православној цркви ово је јединствен теолошко-научно-популарни скуп који има за циљ да теологију доведе у дијалог са најразличитијим облицима друштвеног живота (политиком, економијом, историјом, философијом, уметношћу…) и тако је учини приступачнијом и друштвено релевантнијом.

”На тај начин теологија излази из уског круга специјалиста који се једни другима обраћају стручном и неупућенима неразумљивом терминологијом, што само по себи и те како има оправдања, али тиме она остаје затворена у уско стручне кругове” поручује директор Центра за философију и теологију протојереј-ставрофор Владан Перишић.

”Овако замишљеним скупом теологија излази из своје самозатворености и ступа у плодан однос са осталим облицима интелектуалног живота, што је дуго недостајало како стручњацима из теологије, тако и свима заинтересованима али мање упућенима. На начин плодотворне размене између различитих стручњака, који су најчешће универзитетски професори, на којој се у овим скуповима из године у годину настоји, теологија може учити од осталих дисциплина, али и оне од ње, тако да су, као резултат једног искреног дијалога стручњака из различитих области, сви на добитку, а нарочито бројна заинтересована публика, која је врло разноврсна – од студената, преко стручњака из разних области до радозналих грађана”. 

Главно предавање на седмом по реду Симпосиону Теологија у јавној сфери” одржаће теолог међународне репутације Христо Јанарас на тему „Епископско очинство: како се црквено тело суочава са симптомима епископске произвољности”.

Из организације поручују да је ”Теологија у јавној сфери” веома жив и интерактиван научни скуп, тако да се питања заинтересоване публике и одговори стручњака подразумевају у свим видовима презентација.

Свечано отварање Симпосиона ”Теологија у јавној сфери” најављено је за четвртак, 6. фебруара у 10:00 часова у просторијама КЦ Требиње.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде