Петропавлов манастир налази се у истоименом пољу, које је од Требиња удаљено око четири километра.

Према речима игуманије Павле, историјски подаци указују на то да је ово некада било значајно духовно средиште зато што се манастир налазио на старом путу за Дубровник, куда су пролазили мисионари.

Игуманија Павла истиче да је археологија показала да су у четвртом веку на овом месту биле саграђене цркве посвећене апостолима Петру и Павлу.

– То знамо јер смо у крстионици коју смо открили у Павловој цркви и око ње пронашли примерке новца који датира од Константина Великог, па до 15. века. У археологији и историографији кад нађете новац то је меродаван и валидан доказ да је неко био ту. Сваки римски владар, без обзира колико владао, ковао је новац са својим ликом.

Игуманија Павла истиче да је у овим крајевима у првим вековима пролазио апостол Павле на својим мисионарским путевима према Риму и његов ученик апостол Тит, о чему поуздано сведоче посланице.

Осим тога, игуманија каже да је уврежено и народно предање које говори о томе, а на неколико километара од манастира налази се и пећина апостола Павла, као и црква која је ове године обновљена захваљујући залагању Планинарског друштва “Вучји зуб”.

Према њеним речима, у 15. веку манастир је порушен када су дошли Турци и поробљено Требиње, а обновљен је 1998. године уз благослов владика Атанасија и Григорија.

”Обновљена је Црква апостола Павла, која је била на темељима крстионице која се налазила уз много већу Цркву апостола Петра. Ми смо направили овде конаке, дошле су монахиње и сада је ово духовно средиште овог краја” – прича игуманија Павла.

Она је рекла да ће ове године бити обележено 800 година самосталности Српске православне цркве и Епархије захумско-херцеговачке великом литургијом у Саборном храму у Мостару, а прослава тог догађаја, значајног за српски народ, почеће у Петропавловом манастиру као најстаријем у Епархији.

Петропавлов манастир код Требиња фрескописан је 2007. године и један је од ретких у Српској православној цркви који су у потпуности осликале монахиње.

Фрескопис су започеле монахиње из манастира Градац, а завршиле монахиње Петропавловог манастира. Сав фрескопис говори о животу апостола Павла.

Међу бројним послушањима које сестринство обавља, игуманија Павла као најзначајније истиче гостопримство и каже да су гости увек радо дочекани у манастиру.

”Свакога празника и недељом на литургији овде долазе људи из Требиња и околине. Имамо праксу да после литургије седнемо да се дружимо, а старији људи посебно живе од те литургије. Много је важно да постоје духовна средишта да људи ту могу да дођу да се осећају пријатно и лепо да се помоле Богу за себе и породицу” – истиче игуманија Павла.

Географски положај Петропавловог манастира, који се налази у близини путева према Херцег Новом и Дубровнику, као и Петропавлове пећине данас овај манастир чини свратиштем бројних верника, поклоника, али и страних туриста.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде