Грађани Црне Горе изашли су на улице због усвајања спорног Закона о слободи вероисповести и у петак, 3. јануара. Молебани и литије су одржани у Беранaма, Жабљаку, Бијелом Пољу, Пљевљима, Мојковцу, Херцег Новом, Бару, Никшићу и Подгорици.

Митрополија црногорско-приморске, процењује да се окупило се неколико десетина хиљада људи.

Више хиљада грађана Берана и данас у 16.00 окупило се испред зграде општине, у центру града, одакле су пошли у мирну литију до манастира Ђурђеви ступови, јављају подгоричке „Вијести”. Окупљени су на поласку скандирали “Не дамо светиње”.

Колона се затим кроз парк упутила читавом ширином Улице 29. новембра и била је непрегледно дуга.

Грађани Берана се данима већ мирно окупљају у порти манастира Ђурђеви ступови на молитву у знак протеста због Закона о слободи вероисповести. Међу окупљеним грађанима је свакодневно и градоначелник Берана Драгослав Шћекић (СНП) и велики број локалних функционера из те и других партија које врше власт у овом једином опозиционом граду на северу Црне Горе.

Манастир Ђурђеви ступови у Беранама задужбина је Немањиног синовца Првослава Немањића и саграђен је пре више од осам стотина година. У манастиру Ђурђеви ступови данас столује епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Протести и на Жабљаку, у Бијелом Пољу, Никшићу, Мојковцу

Након молитве у Цркви Светог преображења, велики број Жабљачана и вечерас је кренуо у литију. И у Бијелом Пољу се окупио велики број верника на молебану и литији која се кретала од цркве светих Апостола Петра и Павла до цркве светог Николе у Никољцу.

Протојереј ставрофор Милан Станишић позвао је вернике да буду достојанствени у исказивању протеста против изгласавања закона о вероисповијести, да слушају своје епископе и митрополита и чине оно што они благосиљају.

Грађани су се окупили и на литији у Никшићу коју је предводио епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

На литији у Никшићу учествовало 20.000 људи

У Пљевљима се окупило више хиљада грађана испред Цркве Свете Петке. Молебан је служио владика милешевски Атанасије, а по завршетку, литија је кренула улицама града.

Неколико стотина Мојковчана, након молебана, кренуло је улицама овог града. Вијести преносе да је према оцени учесника у литији било преко 500 учесника.

Литија је вечерас организована и у Плужинама, а учеснике је предводило свештенство.

Молебани се сваке вечери одржавају у Цркви Светог Димитрија у Колашину, а прва литија у овом граду биће организована у суботу.

На сајту Митрополије црногорско-приморске се наводи да су се грађани окупили и у Херцег Новом и Бару.