Како се наводи, представници Митрополије, по благослову митрополита Амфилохија, 11. фебруара ове године одазвали позиву Пореске управе ради утврђивања тачног стања у вези пореских обавеза на име пензијског, инвалидског и здравственог осигурања парохијских свештеника.

Како се наводи, представници Митрополије, по благослову митрополита Амфилохија, 11. фебруара ове године одазвали позиву Пореске управе ради утврђивања тачног стања у вези пореских обавеза на име пензијског, инвалидског и здравственог осигурања парохијских свештеника.

Пореска управа је располагала податком да се у том погледу дугује 339.000 евра, а на састанку је утврђено да је ријеч о нетачној суми. Такође, утврђено је и једногласно констатовано да се проблем јавио не због неодговорности Митрополије и свештенства да извршавају своје обавезе, него због техничке немогућности Пореске управе да утврђује пореске обавезе за свештена лица и вјерске службенике од 2011. године”, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се каже да је свештеничка служба, сходно законским прописима, “мимо сваке логике сврстана у тзв. самосталне дјелатности”, тако да се задужења за свештена лица не могу водити на Митрополију, већ се уплате и раздужења воде на свештена лица и њихове личне матичне бројеве, а “Пореска управа, мимо законских прописа, и даље за исте задужује Митрополију”.

Констатовано је, како се напомиње, и то да су представници Митрополије још 2016. године, а што је потврђено и на састанку од 11. фебруара ове године, изразили спремност да се то питање коначно реши у складу са законским прописима.

“Системски проблем за који одговорност сноси држава”

Из Митрополије наводе да је на последњем састанку договорено и то да се, у случају јавних саопштења, самокритично укаже на објективне околности које се искључиво тичу Пореске управе “која, мора се признати, није радила свој посао из разлога техничке природе, а за шта кривицу никако не може сносити Митрополија, нити било која друга вјерска заједница, које су све у истом проблему”.

Договорено је, додаје се у саопштењу, да се исправе све грешке и да се у јавност изађе са тачним подацима.

“Посебно указујемо на то да Митрополија, као ни друге вјерске заједнице, сходно важећем Правилнику, нису дужни да подносе ИОППД обрасце за свештенике и вјерске службенике”, наводи се у саопштењу.

“‘Вишемилионски дуг’ је измишљен само ради хајке против Цркве. Жалосно је, али истинито да Мугоша јавности није изнио податке о процјенама Пореске управе о дуговањима за остале вјерске заједнице, о чему је на састанку управо он говорио, поменувши самоиницијативно и експилицитно једну вјерску заједницу, чије име ми, из поштовања, нећемо помињати. Све то говори да није у питању избјегавање пореских обавеза од стране Цркве него о системском проблему за који одговорност искључиво сноси државна власт. Било би поштено да Мугоша покаже правоснажна решења (која не постоје) из којих би се видјело да је Црква избјегавала своје обавезе”, истакнуто је у саопштењу.

“Митрополија своје обавезе уредно измирила”

Из Митрополије постављају питање “због чега ресор на чијем је челу, макар од када је он на његовом челу, није вршио своје законске надлежности? И сада би, због тога, плијенио имовину Митрополије, навевши у свом саопштењу, између осталог, ни више ни мање него завјештано земљиште Манастира Градишта у Буљарици!?! Баш интересантно! Питамо се да ли нам ово побројавање имовине открива један од битних разлога због којих је спорни закон о слободи вјероисповијести донесен?”

Митрополија указује да се не налази изван, а ни изнад правног поретка и да је своје обавезе, након донијетих решења, уредно измиривала.

“Не постоји ниједно правоснажно решење Пореске управе које Митрополија није извршила, али није дужна да испуњава нечије произвољне захтјеве по непостојећим решењима. Довољно је само да наведемо да Митрополија годинама плаћа тзв. улазни ПДВ приликом увоза вјерских производа у Црну Гору, који јој се уопште не враћа”, наводи се у саопштењу.

Из Митрополије захваљују директору Пореске управе што је у свом обраћању, како се наводи, “јавности јасно казао да је Митрополија пред државним органима регистрована, саопштивши да ‘Пореска управа прати регуларност пословања свих вјерских заједница регистрованих у Црној Гори‘”.

“Он је овом изјавом недвосмислено демантовао како представнике Владе Црне Горе тако и највише државне званичнике, који су неистину да Митрополија није правоснажно регистрована не једном злонамјерно изнијели у медијима”, додаје се у саопштењу.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде