„Власти су се окренуле против свог народа и народ је изашао на улице“, рекао је митрополит Иларион, на промоцији његове књиге „У шта верују православни хришћани“, одржаној у крипти храма Светог Саве, на Врачару.

Он је рекао да СПЦ данас пролази период тешких искушења у Црној Гори и да се ту понавља оно што се дешавало у Украјини.

„Тадашњи председник одлучио је да створи нову Цркву, он је умислио да може лично да створи Цркву, нову Цркву, независну од Руске православне цркве (РПЦ), и да ће му то помоћи у предизборној трци. У тој трци је претрпео жесток пораз алии је својом делатношћу нанео велику штету Цркви“, рекао је митрополит Иралион, говорећи о збивањима у Украјини.

Он је навео да се нешто слично дешава у Црној Гори, где је власт „усвојила дискриминаторски“ закон који јој омоугћава да богомоље „одузме од законите Цркве и да их да било коме“.

„Али хиљаде, дестионе хиљада, људи из градова и села изашли су на улице да подрже своју Цркву“, рекао је митрополит Иларион.

Он је пожелео да се што пре „заврши овај тешки налет искушења који је захватио православне Цркве у различитим земљама“.

Према његовим речима, „прво су та искушења почела на канонском подручју РПЦ а сада су прешла на канонско подручје СПЦ“.

Он је рекао да „светски властодршци покушавају да управљају Црквама и да стварају Цркве по свом нахођењу“, али је, како је додао, само Бог њен творац а њен чувар црквени народ, који је сада изашао на улице у Црној Гори.

Московска патријаршија је оптужила Васељенску патријаршију да је прошле године „упала“ на њено канонско подручје, у Украјини, и упркос њеном противљењу, тамошње црквене организације прогласила за аутокефалну Цркву.

На подручју Украјине делује, од раније, и Украјинска православна црква, у оквиру РПЦ као аутономна.

Са таквом оценом Московске патријаршије сагласила се и СПЦ.

Одлуку Васељенске патријаршије подржале су Грчка црква и Александријска патријаршија.

Овај спор је сигурно тема разговара шефа црквене руске дипломатије и врха СПЦ.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде