Он је у одговору на тај позив, који је објавио подгорички лист „Дан“, рекао да се нада да је Марковић искрено опредељен за „коначно отварање суштинског и људског разговора са циљем да се уклони закон или све дискриминаторне одредбе у њему“, преноси портал ЦДМ.

„Спремни смо да се састанемо са вама, са надом да сте искрено опредељени за коначно отварање суштинског и људског разговора са циљем да се, у складу са правним поретком Црне Горе, уклони Закон или све дискриминаторне одредбе у њему, које су вама и читавој јавности добро познате, како би се повратио мир и спокој међу православне вернике и све правдољупце у Црној Гори“, навео је митрополит Амфилохије у писму.

Тек након решења тог питања, рекао је митрополит Амфилохије, може се отворити дијалог ради решавања других сложених питања, попут питања реституције имовине верских заједница након Другог светског рата.

Тек после тога може се отворити и дијалог за припрему Темељног уговора између Српске православне цркве и Црне Горе.

Проблем је постојећи закон, а не непостојећи уговор

Митрополит подсећа и на то да је позив Митрополије за јавни и институционални дијалог увек био отворен, али га је до сада власт Црне Горе игнорисала, уз констатацију да Влада сада позива на дијалог како би се припремио темељни уговор о уређењу међусобних односа.

„Жао нам што то морамо да кажемо, али ви очигледно не желите да видите да постојећи Закон, а не непостојећи уговор, представља узрок актуелних друштвених проблема, а о последицама да не говоримо. Из тог разлога, ти озбиљни проблеми се не могу решити и превазићи заједничким сагледавањем најбољих решења за примену овог безаконог закона“, наводи Митрополит Амфилохије.

Амфилохије се у писму осврнуо на Марковићеве тврдње да доношење закона неће изазвати нове поделе у православном свету, наводећи да је она „у супротности са реалношћу“, о чему сведоче окупљања великог броја грађана.

Он додаје и да не може да се сложи са тврдњом да је „пропис усаглашен са савременим европским стандардима“, јер његова садржина и циљ, како каже, сведоче супротно.

„Ово се посебно односи на одредбе којима се негира и ликвидира вишевековни непрекинути историјски континуитет правног субјективитета и имовинска права првенствено наше цркве, али и других верских заједница. Из тог разлога, никако се не може прихватити ваша тврдња у допису да Закон не уклања само културно и верско, већ и цивилизацијско ограничење у ком смо се затекли“, наводи митрополит Амфилохије.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде