Фото: Јован Д. Радовић

„Само реч Божја којом је Бог све створио и коју је уградио у Своју свеукупну творевину, и Дух Свети којим дише све што дише, је оно што је присутно у дубинама свеукупне творевине и што вечно постоји. И само тиме оно што је пролазно, што је створено, задобија, ако то заслужи, живот вечни и непролазни.“

Реч Божја, вечни логос Божији јесте Друго лице Пресвете Тројице коју исповедамо исповедајући Симбол вере, поучио је сабране владика Амфилохије и појаснио да је реч Божја присутна у нама, примила нашу људску природу и преко ње смо као бића пролазна и ништавна, постали вечни и непролазни, бесмртни. И та реч којом се земаљско царство преображава у вечно и непролазно царство је управо она која нас је призвала да се покајемо, примамо у себе ту силу божанску како би за добили Царство небеско, које је међу нама и у нама.

Фото: Јован Д. Радовић

„То је оно на чему почива све што постоји и чиме опстаје у вечности све оно што је привремено створено. Зато памтећи све то, научивши ту реч Божију од самога Господа, живећи Његовим присуством и дејством Његовог Духа Светога, Црква Божија све памти, ништа не заборавља. И то јесте смисао задушница. Молимо се за душе свих оних који су од памтивека живели и родили се овде на земљи, који су се упокојили, али који благодарећи тој вечној речи задобијају вечни и непролазни живот.“

Нагласио је да је памћење Цркве Христове заправо Божије памћење и пошто је Бог свезнајући, тако и Црква задобија то Његово свезнање и не заборавља ни једну душу.

Задушнице су дан када се појављује то Божије памћења и сећање на сва људска бића, на све наше претке и савременике који су се упокојили.

„Црква их памти и сећа их се. Моли се Господу за њих, да их упокоји у њедрима Аврама, Исака и Јакова, тамо где сија светлост лица Његовога, да их обасја вечном Својом светлошћу. Да подари и телима њиховим живот вечни и бесмртни“, беседио је Архиепископ цетињски и додао да зато у Симболу вере исповедамо и васкрсење мртвих, васкрсење људских тела.

Објаснио је да су људске душе у њедрима Божјим и живе у вечности, али да ће опет доћи то сједињење између људске душе и људскога тела у вечном Царству Божијем.

„Наравно они који овдје живе том речју Божјом и надахњују се Духом Светим, испуњавају оно што је заповиједио Господ Својим ријечима, живе по Његовом закону, они се удостојавају већ овдје да задобију тај дар вјечнога и непролазнога живота – Духа Светога животворнога.“

Митрополит Амфилохије је казао да Црква никога не заборавља и да се свега сећа, нарочито на ове празнике свете Задушнице које су увек или у почетку Божићног или Васкршњег поста, пред сећање на Христово васкрсење кроз наду да ће кроз Христово васкрсење, васкрснути у вечности сви они који су овде на земљи живели.

Чудесна је та вера наше Цркве Божије, чудесно је то што нам Бог дарује кроз Свету цркву Божију, чудесно је и то свето памћење свете Задушнице, којима се сећамо свих оних који су се упокојили у страху Божјем у љубави и у истини Божијој, и које је Бог примио у Свој вечни загрљај, у своје вечно и непролазно Царство“, казао је на крају јеванђељске беседе Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде