Након Молебана, пред полазак Литије градеским улицама, Митрополит Амфилохије је благословио сабране речима да се молимо за све нас и за наше непријатеље.

Казао је да се вечерашњи молитвени сабор одржава поред Михољске Превлаке, где је Свети Сава поставио првог Епископа зетског и да спаљене Савине мошти сведоче да је оно што је Божије вечно и неразориво.

„Сви свети људи се опредељују за вечно људско достојанство“, казао је он.

Владика је поменуо многобројне свештеномученике и мученике који су од безбожника страдали у току и након Другог светског рата.

„Чак и кад су биле окупације и вршени многи злочини, прихватано је да је у имену Божијем суд и правда и није позивано на скрнављење и отимање светиња Божијих. Први пут се безакоње гоњења Цркве и отимања храмова претвара у закон. То је велики злочин“, казао је Владика Амфилохије.

„Тражили смо и од Владе и од Скупштине да не чине то безакоње, јер је то заснивање Црне Горе на духу богоубиства и братоубиства. Чак се ни безбожници после Другог светског рата нису усудили да ово чине, чиме се унижавају сви који верују. И види се ових дана да је огромна већина народа против тог безакоња. Народ позива ову власт, која каже да је народна, да се уклони овај антицрквени и антинародни закон” поручио је Митрополит Амфилохије.

Ако послуша народ – потврдиће да је народна власт. Ако инсистира на безакоњу – ја као Митрополит кажем: Доље безакона влада! Ако је народна – нека то потврди! У супротном – нека се скине са народне грбаче.

Владика Амфилохије је додао да се глас верног народа Црне Горе чује на свим странама света.

„Сва Црква Божија Истока и Запада је против овог безакоња. Ми смо против безакоња, а не против закона. Тражимо од власти да нас ослободи тог безакоња. Кад нам се скине овај богоубилачки и братоубилачки закон с врата – можемо братски да се загрлимо – сви заједно, без обзира на веру. Бог је једини наш Господар коме служимо“, закључио је Митрополит црногорско-приморски.

Сабрани народ одговарао је Владици клицањем: Не дамо светиње!

По повратку Литије, која је прошла градском ривом, пред црквом Светог Саве верни народ је поздравио архимандрит Михаило, игуман манастира Светих архангела код Призрена.

Игуман Светих Архангела са КиМ: ”Нема предаје на Косову и Метохији”

„Ни ви се не предајете, иако смо забринути за вас, као што и ви увек мислите на нас. Нема дана да неко код нас не дође из Црне Горе да нас посети и подржи“. казао је отац Михаило.

На крају је Митрополит Амфилохије посебно поздравио најмлађе учеснике сабрања с поруком властодршцима да послушају децу која учествују на Литијама свих ових дана, ако већ неће одрасле.

Раније данас, са которског кружног тока кренуло је према Тивту три хиљаде људи, који су ноћас учествовали у молебану и Литији.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде