Фото: Борис Мусић

Након одслуженог молебна у Саборном храму Христовог Васкрсења, литију свештенства и верног народа улицама Подгорице предводио је архимандрит Иларион (Лупуловић), игуман манастира Драганац са КиМ, архијерејски заменик Епископа рашко-призренског Теодосија, са дечанским монасима.

Фото: Борис Мусић

По повратку испред Саборног храма отац Иларион је обраћајући се окупљенима, пренео благослове владике Теодосија, свештенства, монаштва, верног народа КиМ и Светога краља Стефана Дечанског, чија се молитва, како је рекао, спаја заједно са молитвама Светога Василија Острошког и Светога Петра Цетињскога, са молитвама Светога Саве и свих светих који предвођени Мајком Божијом, воде ову литију у вечну славу:

„Зато вам хвала што сте ме удостојили да се прикључим вашој литији која води у небески Јерусалим, а слика небеског Јерусалима јесте овај храм, један од најлепших у хришћанском свету данас. Ова Црква је косовска Црква која није саздана само од камена, већ од чисте свиле и скерлета. То је она Црква где се причешћује војска Лазарева која се спрема за вечни живот.“

Фото: Борис Мусић

Даље је истакао да ову Цркву чине вера, жртва и љубав светога Митрополита Амфилохија који заједно са осталим владикама у Црној Гори: Јоаникијем, Атанасијем, Димитријем, Методијем и умировљеним Атанасијем, чини чудо обновљења:

„Ова Црква је саздана од те танане вере, од чисте свиле и скерлета, где се сабирамо не би ли се причестили вечним животом. Ова литија сведочи вечну божанску правду“, казао је са видном емоцијом архимандрит Иларион.

Нагласио је да се радује што види да сабрани својим достојанством, лепотом која се збива данима, сведоче вечни смисао у борби против бесмисла које напада све без обзира да ли се налазе у Подгорици, Приштини, Београду, Дечанима…

Фото: Борис Мусић

„Са свих страна силе бесмисла, безумља, безпоретка, ругла, нападају на лепоту творевине Божије, а Црква Божија, Црква православна чува, како говори Достојевски, неокрњени лик Христов. А тај лик Христов се види у свим овим лицима која су сабрана у име Његово, лицима оних који граде и чине Цркву Божију.“

Позвао је све да будемо Христове слуге, Његовог вечног смисла, и да се боримо против бесмисла онако како је Он то чинио, молитвом и праштањем:

„И ми тако као Христос треба да се молимо за оне који данас не знају шта чине, који су се одрекли Пута и изабрали беспуће. Да се молимо за њих да не би срамота остала на њима и онима који долазе после њих. Нека би благослов победе Христовог васкрсења после Његовог распећа, победио и овде.“

Поручио је да Он већ побеђује, јер су литије већ победиле зато што је лепота јача од ругла и она ће спасити свет и већ га спасава. Подсетивши на стихове домовина се брани лепотом и лепим васпитањемотац Иларион је истакао да је ово лепо васпитање најпотресније сведочанство наслеђа који су Црногорци сачували до дана данашњег:

Фото: Борис Мусић

„Чувајте то чојство, чувајте лепоту и племенитост којом су одисали наши стари, и то су вам, као што видим, пренели. Нека би они били стално пред нама и нека би ова литија објединила све оне који желе да буду људи“, беседио је игуман манастира Драганац, и позвао све да се сетимо речи Светога Патријарха Павла и да без обзира на то што смо Срби, Црногорци, Американци, Руси… пре свега будемо људи.

Призивајући Божији благослов на сабрани народ испред Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, архимандрит Иларион (Лупуловић), игуман манастира Драганац са КиМ, је пожелио да сви овом литијом уђу кроз двери небеског Јерусалима.

Фото: Борис Мусић

На крају молитвеног сабрања протојереј Мирчета Шљиванчанин је најавио да ће Високопреосвећни Митрополит црногорско-приморски Амфилохије у недељу, на Богојављење, служити Свету архијерејску литургију у Храму Христовог Васкрсења у 8 часова, а у 10:30 часова ће предводити литију до Немањиног града, где ће бити одржано традиционално пливање за Часни крст, а потом саборно крштење.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде