Foto: Tanjug-AP

Тим поводом контактиран је директор полиције Веселин Вељовић, и затражен хитан састанак, на ком би се заједнички сагледале све евентуалне потешкоће и где би се понудила кадровска помоћ полицији од стране редара – волонтера из редова Цркве, наведено је саопштењу Епископског савета.

Састанак је био потребан тим пре што су велике и многољудне литије заказане за четвртак и недељу вече, па нам једнострано повлачење полиције са црногорских улица прави велики организациони проблем.

Епископски савет Црне Горе истиче да се договором могу превазићи сви проблеми и да право грађана на мирно окупљање и показивање неслагања са политичким одлукама, не сме бити доведено у питање.

Вељовић је одбио хитан састанак, наводећи да може да разговара тек послије недеље, доводећи Цркву на тај начин, пред свршен чин у погледу организације литија сутра вече и у недељу.

О овом једностраном и необјашњивом потезу црногорске полиције, како се наводи, у току дана ће се обавестити све амбасаде у Црној Гори као и представници међународних организација, а од Управе полиције тражи се формално и правно утемељено образложење.

“Напомињемо да је Црква досад имала врло коректну сарадњу и договоре са организационим деловима полиције у свим градовима, па овакву изненадну промену става свих њих можемо објаснити само политичким притиском на Управу Полиције”, пише у саопштењу.

Епископски савет позива Управу полиције да врши своје дужности у складу са својим законским обавезама. Ту су да служе народу Црне Горе. Они који су у десетинама и стотинама хиљада у литијама, такође су порески обвезници и од њиховог новца се та иста полиција финансира.

Истовремено обавештавају “верни народ да ће се наша молитвена и протестна окупљања без изузетка наставити, а о начину њиховог спровођења свештенство ће се договорити са својим епископима и о томе благовремено обавестити вернике”.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде