Foto:TrebinjeLive

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије рекао је да је овај симпозијум већ седам година заредом место на коме једни друге слушају, размењују мишљења и једни друге не осуђују.

Он је истакао да је у хришћанском животу најважније да човек има чисто срце, али да то не значи да се треба одрећи расуђивања и промишљања како црква треба да се покаже и проповеда у овом свету.

“Свако од нас до Христа дође на различите начине и потпомаже се различитим средствима, међутим, врло је битно да се огледамо у Христовом лицу и препознамо једни друге као браћу и сестре”, навео је владика Димитрије.

Foto:TrebinjeLive

Протојереј-ставрофор Владан Перишић, директор Центра за философију и теологију поручио је да је Црква је место слободе и да та слобода не може бити ограничена ничим а да притом не буде уништена.

”Једино чиме слобода може бити ограничена јесте љубав, а у љубави нема места јерархијском потчињавању и подређивању. Ако бисмо постајући чланови Цркве имали мање слободе него што смо је имали пре него што смо постали хришћани – онда нам таква Црква не би била потребна” истакао је Перишић и додао:

”Ако би Универзитет почео да заступа становиште да духовни живот нема додирних тачака са интелектуалним или научним, те да се духовност као таква мора а приори довести у питање – онда нам такав Универзитет не би био потребан” нагласио је директор Центра за философију у теологију.

Foto:TrebinjeLive

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић казао је да је овај симпозијум догађај који омогућава свима који га посете да прошире своје видике, сагледају односе између уско повезаних области и покушају да здраворазумски искристалишу своје виђење света и трендова који људима свакодневно побуђују пажњу.

Директор Републичког секретаријата за вере Драган Давидовић навео је да је током протеклих симпозијума одржано око 50 панел дискусија, презентација, предавања и представљања књига.

“Требао би нам још један симпозијум само да сумирамо она сазнања до којих смо дошли у протеклом периоду”, навео је Давидовић.

Он је истакао да Влада Републике Српске и Секретаријат подржавају овај скуп, и да ће тако бити и у наредном периоду.

Организатор симпозијума “Теологија у јавној сфери” је Центар за философију и теологију из Требиња у сарадњи са Епархијом захумско-херцеговачком, а подршку самом симпозијуму, између осталих, дали су председник Републике Српске Жељка Цвијановић, Град Требиње, Републички секретаријат за вере, Управа за сарадњу са црквама и верским заједницама Србије.

Симпосион ће бити завршен у недељу, 9. фебруара, Светом архијерејском Литургијом у Храму Преображења Господњег у Требињу.

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде