Foto: Dražen Živković

Старешина цркве у Бијелом Пољу протојереј Дарко Пејић за Спутњик каже да је одлука донета после консултација са владиком будимљанско-никшићким Јоаникијем.

„Реч је о више од 120 километара магистралног пута кроз кањон Мораче. Морало би да се иде и ноћу, а треба рачунати и на временске прилике. Ако је јача киша, има и одрона, то није место за шетњу. Не дај Боже да неко колима закачи и једног учесника у литији, да неко страда. Ништа лоше не сме да се догоди, једноставно, за тим ризиком нема потребе“, каже отац Дарко.

„Било је узнемиравања од стране полиције, привођења и испитивања те омладине. Њихова жеља да дођу пешице вероватно је и нека врста реакције на такво понашање. Звали су и људи из Бара који на исти начин желе да дођу. Ако у литији иде више од 19 људи, то мора да се пријави и полиција би морала да је прати“.

Он додаје да је и дужност свештеника да на неки начин обезбеде такав скуп, да буду са народом у литији, али да их нема довољно. Он моли народ да поштује одлуку свог епископа.

„Владика Јоаникије је благословио све да остану при својим храмовима. Буде ли потребе за свенародним окупљањем, црква ће позвати. За сада, нека литије остану у кругу својих црквених општина. А литије од 10 и 20 километара нису мање значајне“, закључује отац Дарко Пејић у разговору за Спутњик.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде