,,Тешка ситуација у Црној Гори, изазвана овим дискриминаторским и антиуставним законом, који штети једино Српској православној цркви и њеним припадницима, пројавила је заиста неочекивано мноштво свесног и савесног, често и литугијски неактивног народа, у литијама на улицама у читавој Црној Гори, али тако и у Србији па и на свим просторима васељене где живе Срби. Овај закон постао је трн у духовном оку и црвени аларм, будилник, помало или прилично успаваном народу Светог Саве и Светог Симеона“, рекао је Владика Иларион Радију „Светигора“.

Владика Иларион подсећа да је на крстовданској литији у знак подршке нашој Митрополији у нашој борби за очување светиња, било десет пута више људи него на најпосећенијој литургији, што управо потврђује да Бог увек има Своје скривене и тајне слуге, које, како каже Свето писмо оставља Себи по избору благодати.

,,Осим литије у Зајечару донедавно смо свакодневно служили литургију за спас светиња. Молебан Пресветој Богородици читамо четвртком после Вечерње службе, управо да би у том термину показали конкретно заједничарење са верним народом који литијама сведочи своје ставове, своју веру, своје хришћанско и православно опредељење. Прозбе за очување народа и светиња у Црној Гори укључили смо од првих дана у сва богослужења“.

Владика Иларион наглашава да је парадокс то што „ми који смо ван Црне Горе, који се свако на свој начин и по мери својих могућности, трудимо да пружамо подршку праведној и хришћанској борби верног народа за своја основна и људска права, управо сами бивамо подржавани и благосиљани од фасцинантних и величанствених призора са литија које се одржавају свуда по Црној Гори, где се заиста пројављује и чојство и јунаштво“.

,,И нека би Господ милостиво помогао да се из ове ситуације изађе без људских жртава, те да од Бога буде примљена као жртва свеспаљеница свака литија учињена ради чувања светиња и вере православне. Увек се морамо сећати речи из Светог писма да ће сви који хоће да побожно живе у Христу Исусу бити гоњени. Али сећајмо се и Христових речи упућених Свом словесном стаду, које нам изнад свега дарују утеху: Не бојте се, Ја победих свет. Нека би ове Господње речи биле укрепљење свима који се труде и боре у овим историјским тренуцима знајући да читаво небо гледа доље на нас на земљи. Треба такође и да будемо сигурни да ”где су двоје или троје сабрани у име Моје онда сам и Ја мађу њима”, како пише Свети апостол и јеванђелист Матеј. Ако је Господ са нама, ко ће против нас. Нека се, зато, сви труде и наставе оно нашта нас Господ призива, а пројава славе Божије сигурно неће закаснити ни изостати“.

Говорећи о својим првим монашким данима у свештеној обитељи манастира Буково, надомак Неготина, преосвећени Владика Иларион каже да је манастир и кошница где живе духовне пчеле стичући духовни мед, али је и арена, бојиште, духовни Газиместан, где је човек готово непрестано на духовном мегдану са својим старим човеком и својим наличјем, али и са духовима злобе у поднебесју, како нас учи Свети апостол Павле.

,,Све друге борбе и проблеми које млади монах има су пројава његовог унутрашњег стања, унутрашњих дешавања у њему, унутрашњих борби или се пак негде по Божијем промислу то дешава ради напредовања у духовном узрастању монаха, кроз невидљиву борбу“, каже Владика Иларион.

Као дугогодишњи настојатељ буковске светиње, Владика Иларион поучава, следујући познатим речима да је послушање важније од поста и молитве, о значају послушања у контексту монашког живота и духовног руковођења уопште.

На хиротонији и устоличењу Владике Илариона 2014. лета Господњег, молитвено је учествовао и Високопреосвећени Митрополит Амфилохије, који га је заједно са његовим духовним оцем – Епископом жичким Јустином увео у трон Епархије тимочке. Владика Иларион каже да и до данас траје духовна нит која повезује Митрополију црногорско-приморску и Епархију тимочку. Владика је говорио и о Фестивалу хришћанске кулутре који се већ четири године одржава у Епархији тимочкој и о Мисионарском центру Епархије тимочке „Гостопримницаˮ који веома успешно врши своју мисију.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде