”Чули сте свето Јеванђеље на неколико језика а оно нам говори једну те исту истину од једнога истинитога Бога. Истину о томе да је син Божији дошао у овај свет да спасе свакога онога ко поверује у њега” – рекао је верницима Владика Григорије, након читања Јеванђеља које је прочитано на више језика.

”У данашњем Јеванђељу чули смо и нешто што је можда икада на свету најлепше речено за нас људе као утеха и као пут: ”блажени сиромашни духом јер је њихово Црство небеско”. Блажени су дакле они који се смире пред Богом, пред другим људима, који се не узносе, који не мисле да су бољи од било кога другога. То су они који су сиромашни духом” – рекао је Владика.

Блажени они који плачу јер ће се утешити.

”Блажени су сви они који плачу у овом свету, они који страдају на истоку од глади, од жеђи, од бомби, од непријатеља, од злих људи. Мајке које плачу за својим несталим, умрлим, погинулим синовима. Блажени су они који плачу путујући на бродовима, по шумама, по путевима, по беспућима. Избеглице које су се раставиле од својих завичаја и од својих родитеља, пријатеља, иду и не знају куда иду. Иду само тамо где се надају да ће им бити боље” – поручио је Григорије.

Блажени су кротки, јер ће наследити земљу

”Блажени су кротки, јер ће наследити земљу. Кротки су исти као и они сиромашни. Кротки су они који не само да су сиромашни духом па се не узносе изнад некога, него они трпе све оно што им говоре други и они никад ником ништа ружно не говоре, никад не дирају друге, такви су кротки” – поучио је Владика Григорије.

Блажени су гладни и жедни су блажени јер ће се наситити

”Највише гладни и жедни правде јер на овом свету правде никад у потпуности нема али Божија правда ће употпунити сваку неправду и наградиће сваког онога који је био гладан и жедан правде. Блажени су милостиви, браћо и сестре, јер ће бити помиловани” поручио је Владика Григорије истакавши да ће милостиви и премилостиви Бог помиловати свакога ко буде милостив према другима.

Милост хоћу, лицемери, а не жртвоприношење

”Зато што тако личимо на милостивога Бога, зато што умилостивљавамо већ и онако милостивога Бога, зато што нас је позвао да пазимо једни на друге и да чинимо једни другима милост, а нама свештеницима и верницима хришћанима рекао је: ”Милост хоћу, лицемери, а не жртвоприношење”. Замислите каква је то реч браћо и сестре. Хоће да будемо милостиви једни према другима и онда ће и наша жртва бити благоугодна” нагласио је Григорије подсетивши да је Господ још у Светом Писму поучио ”ако имаш нешто на брата или сестру па хоћеш да принесеш дар олтару, иди па се прво помири са својим братом”, те да нас нас Бог на тај начин позива да будемо милостиви једни према другима, да би он могао бити по својој правди неизрецивој и неописивој милости према нама.

 

Блажени чистога срца јер ће Бога видети

”Морамо да очистимо наше срце браћо и сестре јер је оно станиште Божије. Оно је место где Бог хоће да обитава. Оно је Дом Божији оно је направљено да буде Дом Божији, пред њим стално стоји Христос и куца и чека да му отворимо. И кад се у њега настани Христос који је ширио небеса, онда и ми имамо шансу и простор да се настанимо тамо где нема времена, ни простора ни ограничења. Али још више од тога не само да се тамо настанимо него да видимо самога Бога, ако будемо чистога срца” закључио је Владика Григорије.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде