Фото: Здравко Стојнић

Свечаност је отворила Црквено-певачка дружина „Бранко“ извођењем нумере Дон Деспотин, након чега је Војни оркестар из Ниша под диригентском палицом капетана Дејана Ђорђевића интонирао химну Боже правде.

Најважнија особина првог српског просветитеља Светога Саве исписана је на фресци са његовим ликом у Милешеви, на којој је једва уочљив натпис „Сава богоносни отац“.

„Постоји више врста очинства-породично, друштвено, научно, а на највишем степену је духовно очинство, рађање човека путем буђења његове савести, уздизање његове духовне свести, кроз веру, љубав, стваралачку снагу. Управо је Свети Сава онај који се одрекао своје телесне породице, поставши отац највеће породице СПЦ, целог српског народа, његове државе, културе, просвете, уметности, књижевности и науке„ -рекао је Епископ нишки Арсеније.

Фото: Здравко Стојнић

Лик и дело Светог Саве представља духовну спону која повезује све Србе широм планете, од манастира Св Саве у Либертвилу у Америци до манастира Св Саве у Илајну у Аустралији, од цркве Св Саве у Стокхолму до наше цркве у Јоханесбургу, благодарећи осећању да смо једна породица која има једног духовног оца Светога Саву, нагласио је нишки владика.

„Порука нама данас је да се не одричемо пута којим нас је повео Свети Сава и да се не одричемо вредности које нам је дао Св Сава. Та вредност је Христос, увек нова, вечна и бесмртна. Нека му је име вечно слављено и прослављено међу свима нама, да нас одговорност према нашем светом родитељу увек и свагда опомиње да на родитељску и светитељску љубав његову, детињом љубављу одговарамо. Да живимо свесни његове жртве и дарова којих нас ни данас не лишава него их оставља у наслеђе нашим поколењима„– поручио је Епископ нишки Арсеније.

Фото: Здравко Стојнић

Светосавској академији су присуствовали представници града, Нишавског округа, војске, Одреда нишке жандармерије, Универзитета и других важних институција у граду и бројни грађани.

Академију је организовала нишка Епархија и Нишка црквено певачка дружина Бранко, уз подршку града Ниша и Команде копнене војске.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде