Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поново је позвао Владу да повуче Закон о слободи вероисповести и да донесе пропис у складу са европским стандардима, изражавајући очекивање да протести неће стати све док се то не деси.

Он је поново критиковао председника државе Мила Ђукановића, тврдећи да је он “на челу целе приче око доношења закона”.

„Нема ту никакве сумње, Ђукановић је на челу целе приче. Зато ја њега често пута и позивам да га крстим. Када се крсти, биће много мудрији, паметнији. Пева о вечној Црној Гори, а укида све оно што је вечно у Црној Гори, на чему је Црна Гора саграђена. Ја се у Бога надам да је то пролазна болест, као и свака друга болест и да ће се људи вратити једни другима у Црној Гори. Закони су они који братиме и обједињују народ, а не онај који га раздваја и који на темељима раскола претходних, братоубистава граде будућност Црне Горе. Молим се Богу, да им Бог врати разум и да оздраве“, казао је „Вијестима“ митрополит Амфилохије, након литургије у паштровском манастиру Дуљево.

Коментаришући оцене да је Закон о слободи вероисповести погодан за Ђукановића и председника Србије Александра Вучића јер би подизањем тензија решили политичке проблеме унутар две државе, Амфилохије је казао да “то са њима треба разговарати”.

„Ја не знам, то се прича очевидно, да има ту некаквих договора међу њима, јер њих двојица су заинтересовани за ова земаљска добра, па онда и користе своју политику у том правцу. Ја се у Бога надам да је то пролазна болест и да ће поново Црна Гора, и црногорска власт, да се врати сама себи, памети својој, мудрости, оно на чему је све саграђено од Светог Јована Владимира до Светога Петра и Светог Василија“, казао је митрополит Амфилохије.

Црногорској Влади би било најпаметније да што пре схвати да након великог народног отпора треба да повуче закон

„То није отпор политички диригован, него то проговара из бића народа. Ово ће се наставити, нема никакве сумње, све дотле док они тај безумни закон не повуку. То није никаква победа. То је победа правде, Божје истине, победа изворне, исконске Црне Горе, Зете Дукље. Победа онога што је најсветије у Црној Гори кроз векове. То није победа моја против овога или његова против мене. Ми смо пролазни, фигуре овде“ рекао је Митрополит Амфилохије.

Он је навео да Епископски савет припрема иницијативу за оцену уставности закона и подсетио да су адвокати из Београда већ поднели захтев за оцену уставности, на чему им се захвалио.

“И наш Правни савет, Епископски савет припрема такав акт и он мислим ових дана треба да буде поднет“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Упитан да ли иза народних скупова и шетње по црногорским градовима стоје политичке партије, као што то део опозиције себи покушава да припише, владика Амфилохије је поновио да то апсолутно нема никакве везе са политиком.

„Апсолутно није политичка прича. Ово је прича исконска, народна прича и они то треба да схвате и повуку безумни закон и донесу законе какви се доносе широм Европе. То је једини закон такве врсте у Европи какав је донет“, закључио је Митрополит Амфилохије.

Ако хоће да отму Цетињски и манастир Морачу, што не би Буљарицу

„То је у духу овога закона. Не само Буљарица, него и све друге светиње. Неко ко се интересује да се богати на туђ рачун, сигурно да и Буљарица долази у обзир. Ако долазе у обзир светиње Цетињски манастир, манастир Острог, манастир Морача, онда је ту и Буљарица. У име некаквог новог Цетиња, нека нова власт која наслеђује Светог Петра по световном делу, ја сам по духовном на његовој столици, сада сматра да то њима припада. Коме њима, ко су ти они којима припада Буљарица и све остале светиње” рекао је Митрополит.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде